2011. február 15., kedd

Kütyük fúvósoknak

Már számtalanszor belefutottam olyan dolgokba amiket a fúvószenészeknek találtak ki. Mindenféle kütyük amikkel edzésben tarthatják magukat a zenészek.

Ilyen például a képen látható ujj erősítő. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja ez a dugattyúk egyszerűsített, műanyagból gyártott másolata ami arra szolgál, hogy bárhol is járjunk tudjuk "edzeni" a kezünket nehogy ellustuljanak.
Persze némelyekben felmerülhet a kérdés, hogy valóban szükséges e egy ilyen szerkezet mikor a mai hangszereknek olyan már a mechanikájuk, hogy egy könnyed érintésre is le lehet nyomni a billentyűt. Erről mindenkinek magának kell döntenie, hogy érdemes e ilyesmire költeni. Persze aki mondjuk egy 30 éves forgóventiles amati tubán játszik annak lehet hogy jól jön egy kis extra erősítés. :)
Kétféle nehézségi fokozatban lehet kapni a képen látható modellt. Van a LIGHT és az EXTRA LIGHT. Kicsiknek és nagyoknak vagy pedig hölgyeknek és uraknak.
A termék gyártója a PROHANDS cég és eme csodás darab neve pedig nemes egyszerűséggel VIA HAND EXERCISER.

Persze van továbbfejlesztett változata is aminél már három nehézségi fok választható. MEDIUM (7 font azaz 3,2 kg ellenállást fejt ki) HEAVY (9 font - 4kg) és az EXTRA HEAVY (11 font - 5kg). Ez már a PRO HAND EXERCISER néven fut és kb 3800 Ft-ba kóstál. Ezen azért már látszik, hogy nem úgy néz ki mint az ovisok játéka.  Kellemesen belesimul az ember markába és csúszásgátlós bevonatot is kapott.
Ezt persze nem csak zenészeknek árulják hanem bárkinek aki dolgozni akar a szorításán.
Sajnos a harsonásoknak ez az eszköz nem alkalmas, hacsak ki nem fejlesztenek egy olyat amin egy kvárt ventil van.

A következő érdekesség az úgynevezett P.E.T.E amit a Warburton cég gyárt. Ezt a csinos kis darabot a szájba kell venni és az ajkakkal megtartani 30-40 másodpercig. Gondolom sejtitek, hogy ez mire is jó. Azokat az izmokat fejleszti amire a rezeseknek igazán szükségük van fújás közben. Nehezítésként amikor már pengék vagyunk akkor meglehet próbálni kifelé húzni az ajkaink közül és ellentartani. Ez az egyszerű kis csoda majdnem vetekszik egy jobb trombita fúvóka árával. 12 000 Ft körül mozog. Persze itthon még mindig a gazdaságosabb ceruzás módszer az elterjedtebb. De talán egyszer mindenkinek lesz egy P.E.T.E.-je. :) Itt van egy jó kis videó arról, hogy hogyan is kell ezt használni a feltaláló tolmácsolásában.

http://www.youtube.com/watch?v=_8I-lWqlIVE&feature=related

Ami most következik az egy fagottos agyszüleménye. Az úgynevezett BREATH BUILDER. Egy igen egyszerű elképzelés alapján működik. Van egy műanyag henger amibe bele van rakva egy ping pong labda és a tetején a hengernek van egy cső és néhány luk.  A csövet kell a szánkba venni és lélegezni ki és be. Úgy hogy a labda feljöjjön a henger tetejére. Az eszköz leírásában az van, hogy úgy kell elképzelni mint a hegedűsök ahogy húzzák a vonót. Nekünk is egy képzeletbeli vonót kell húznunk ahogy lélegzünk miközben egyre hosszabban szívjuk be és fújjuk ki a levegőt.
Ez az elképzelés sértő lehet jó néhány rezesnek, hogy képzeljék magukat vonósnak. :)
Ja amúgy elkérik az árát.  5 rugó körüli mozog.

Azért ennek is van egy rezesebb változata ami már inkább emlékeztet egy búvár kiegészítőre mint egy szipus flakonra. Egészségügyi okokból lett kifejlesztve kórházak és asztmás betegek részére, hogy segítse a légzést. Persze hamar felfedezték a fúvósok is. Ezt még állítólag a híres eufónium művész  Steven Mead is minden reggel használja. Meg kell mondja, hogy sosem ébredtem még mellette szóval nem tudom, hogy tényleg minden reggel használja e. Ez azt az egyszerű nevet kapta, hogy ULTRABREATHE. Ezt is a szájba kell venni, de kicsit diszkrétebb mint a piros flakon. Van rajta egy menetes gyűrű amivel tudjuk állítani a levegő áramlását. Napi pár perc gyakorlással egy kis idő után érezni lehet a jótékony hatását.

Elérkeztünk a BUZZMASTER WARM-UP BUZZING TOOL-hoz. Ezt a fúvókaszárra kell ráhúzni. Van rajta egy gyűrű ami segít megtartani és így tudunk bemelegíteni vagy egyszerűen csak gyakorolni hangszer nélkül.  Mi itthon simán csak a fúvókát használjuk. De ezzel állítólag olyan mintha hangszerbe fújnánk. A leírás szerint akár még repülőn is csinálhatjuk. Nem lennék annak a helyében aki egy ilyennel gyakorló emberke mellett ül egy 10 órás repülő úton. Többet nem is mondanék erről hiszen a kép magáért beszél. Mindez majdnem 11 000 ft-ba kerül.

Ami most jön az egyik kedvencem. Ez is kifejezetten a fúvósoknak lett kifejlesztve. A mindennapi igénybevétellel felmerülő gondok enyhítésére itt a CHOPSAVER LIP BALM.
Sajnos nem tudtam tesztelni laboratóriumi körülmények között így nem állíthatom, hogy ugyanolyan mint egy sima labello. Csak természetes anyag van benne. Többféle gyógynövény, avokádó olaj, mangó vaj és aloe. Ennek darabja 1000 Ft.


Van még rengeteg ilyen okos dolog a fúvósoknak. Majd írok mégegyett azokról amik kimaradtak. Addig is olvasgassátok és kommenteljetek. Ki mit használ, milyen trükköt alkalmaz.

Nincsenek megjegyzések: