2013. február 21., csütörtök

Legends Series

A most következő cikk a Jazz Times újság 2012. májusi számában jelent meg.
A cikket írta és a fúvókákat tesztelte, Chris Walker.




Getting Down to Brass Tributes

RS Berkley és Greg Black a Trombitás legendáknak hódolnak az új replika fúvóka sorozatukkal.


Lássuk be: Meglehet próbálni utánozni a bálványainkat, de nem lehet megvenni a hangjukat. Lehet szerezni egy régi Committee-t ha akarsz, de elég valószínűtlen, hogy valaki is összetévesszen Miles-szal. Akkor is csak te maradsz. Szomorú, de próbálkozni még lehet.
A srácok az RS Berkeley-nél és a Greg Balck Mouthpieces-nél nemrég bemutatták a Legends Series rézfúvós fúvókáikat amik a Berkeley és a Drake Mouthpieces' Legends szaxofon fúvóka sorozatát követik, egy újabb eszköz, hogy imádjuk a hőseinket. Másolatok azokról, amiken a jazz történelem néhány legnagyobb trombitása játszott. Balck által az USÁ-ban készített fúvókák szó szerint olyanok ahogy a szöveg is mondja, "készült, hogy tisztelegjünk, a  történelem, a kifejezésteljes stílus és a világ legmegbecsültebb rézfúvós zenészei és zenéjük előtt."
Meglehet, hogy nincs köztük a kedvenced, de elég nehéz vitatkozni a választásaikkal. A kezdeti modellek között van Louis Armstrong, Dizzy Gillespie, Woody Shaw és Clark Terry. Mindegyik kivállóan megmunkálva és felületkezelve, és pontosan lemásolva az eredetiről amiket a hozzátartozóktól, múzeumóktól vagy egyéb helyekről szereztek. Csak a zenész neve van feltüntetve, a gyártó márkajelzése nélkül. Nem fogsz tudni hozzájutni az eredeti referenciáihoz, valószínűleg a jogok miatt, de elég egyszerű megtippelni, hogy melyik milyen, mivel a másolat nagyon pontos.
Azonkívül, hogy ezek tökéletesen jó trombita fúvókák van még valami amitől több. Egyedi betekintést nyújt arra, hogy min játszottak a nagymesterek. Aztán ki tudja, lehet, hogy ezzel a fúvókával eljátszva a "West End Blues-t" vagy a "Katrina Ballerina-t" közelebb vissz a forráshoz. A megáltalkodott rajongók számára ezek a pontos, ezüstözött reprodukciók a valóra vált álmot jelenthetik. Hogy egy eredetihez hozzájussunk nem lenne valami olcsó, ha egyáltalán olyan szerencsés vagy, hogy találj egyet. A legtöbb már évek óta nem elérhető és amúgy sem volt belőlük túl sok.
A Giardinelli kinézetű Armstrong modell belső átmérője .685-inch (17.39mm), egy sekély, közepesen széles perem és egész sekély, dupla kelyhe van, 28-as torokkal. Ez sokkal nagyobb mint az én szokásos .630-inch-es (16.00mm) sekély, lead fúvókám. Ezért egy kicsit idegennek hatott. Ennek ellenére élvezhető volt és szép világos, kövér hangot kaptam. Míg a széles perem miatt felkell áldozni egy kis rugalmasságot vagy hangindítást, rendkívül kényelmesnek találtam.
A Dizzy modell .590-inch-es (14.98mm) átmérővel, kerek, közepesen széles peremmel és egy sekély mélytányér formájú kehellyel és 24-es torokkal készül. A régi Al Cass-emre emlékeztet, de a Berkeley/Black replika mérhetetlenül kiválóbb a kidolgozottságában. Ez áll a legközelebb az én beállításaimhoz és ami nekem eddig a legjobban működött. Fényes, jó hangindítású, egy jó választás lenne a lead trombitásoknak akik kicsi, sekély fúvókát keresnek.
A Woody Shaw modell .620-inch-es (15.74mm) félig lapos, közepesen széles peremmel és a közepesen mély kehellyel és 26-os torokkal kapható. A meglehetősen mély kehely a relatív kicsi átmérővel elég érdekes, kicsit szokatlan kombináció. Nagyon sok ember aki ilyen kis átmérőjű fúvókán játszik sikító lead hangot keres, de ez a model meleg hangokat is képes produkálni. A hivatalos Woody Shaw weboldal szerint egy ismeretlen mester által készített fúvókát vettek alapul amin Shaw játszott a '70-es, '80-as években.
Nem kaptam értékelésre Clark Terry modelt, de a Berkeley által közölt jellemzőkre lehet számítani. .628-inch-es (15.95mm) átmérő, félig lapos perem és V-alakú közepesen mély kehely.
A listaára $298 és a MAP $249, ezek a fúvókák elég drágák és nagy valószínűséggel az elhivatottabb rajongók körében fog inkább elterjedni vagy a nagyon kiváncsiak közt.
Azt mondták, hogy még több modell fog még következni. Mindamellett a Berkeley nem állítja, hogy a hangzást is megtudod venni valamelyik Legends fúvókával, de ha jön egy modell amibe bele van csomagolva Maynard Ferguson 1957-es hangszíne, akkor kettőt is veszek.


forrás:  Jazz Times 2012, májusi száma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése