2011. február 3., csütörtök

A hangszer a fúvókával kezdődik!

Milyen szerepe van a fúvókának abban, hogy hogyan szólal meg a hangszer?

Nagyon is sok. Hiszen ott kezdődik el minden. Ott formálódik meg a hang igazán. Tehát nem mindegy, hogy milyen fúvókával próbálkozunk. Manapság nagyon fejlődött ennek is a tudománya. Ha akarja az ember és nem sajnálja rá a pénzt ráigazítják a szájára, hogy tökéletes legyen. (persze ez nem olcsó mulatság)


Természetesen nem kell a gatyánkat is rákölteni, hogy megtaláljuk a megfelelőt, de azért nem árt valami alapvető elképzelés és ismeret, hogy kiválasszuk a nekünk megfelelőt.
Ez ma az internet segítségével nem egy nehéz feladat. Utána persze jön a próbálgatás. Ha van rá lehetőség minél több méretű fúvókát ki kell próbálni. Nagyon kis különbségek is számítanak.
Aztán ott van még a hangzása a fúvókának. Gyártóként változik, és model szinten is vannak hangzásbeli különbségek. Puha, éles, sötétebb, stb...
Felhasználó szintű eltéréseket meg mindenki tudja érzékelni saját magán. Vastag ajak, fogsor, anzatz és így tovább.
A gyári fúvókáról nem beszélnék sokat amit a hangszerhez adnak, csak annyit, hogy felejtsük el mert az a standard amit ők gyártanak az hosszútávon nem a legjobb választás. Itt is vannak különbségek gyártók között, de nagy általánosságban elég vackok. Itt most nem a profi csövekre gondolok amikhez komoly fúvókát adnak. Hanem tanuló, középkategóriás és néhány komolyabb hangszerre.
Tanuló és tanuló hangszer között is van különbség. Nem is beszélve arról, hogy némelyik tanulóhangszer jobb mint más gyártó középkategóriás hangszere. De erről majd máskor. Most maradjunk a fuvcsiknál.

Jelenleg én most egy Denis Wick SM3 fúvókát használok, (ez nekem most nagyon bejött, egészen más a hangzásvilága és fújni is élmény rajta) de előtte volt Schilke 51D-m is és persze az elengedhetetlen gyári AMATIn is volt szerencsém fújni. Az elég kemény volt, vágott a pereme, fent elvékonyodott a hang alul meg nem is szólt szinte.
Személy szerint nem tartozom azok közé akik tucatnyi fúvókát tartanak, de azok közé sem akik úgy gondolják, hogy 1 fúvóka elég egész életükre.
Igenis kell nézelődni, próbálgatni. Mindig új dolgokat dobnak a piacra. Lehet, hogy csak többet "smirglizték" a peremét és máris más az egész.
Meg ugye hallunk olyat is, hogy bizonyos márkájú hangszerhez csak egy bizonyos márkájú fúvókát érdemes használni mert az hozza ki a hangszer igazi karakterisztikáját.

Spec én a Bachot nem szeretem. Szerintem túl éles a hangja. Olyan visítós néha. Oké, ez azon is múlik, hogy ki fúj vele, de akkor is. Amúgy meg nem tettem le a nagy esküt egyik fuvcsi mellett sem. Még keresgélek és próbálgatok.
Összegyűjtöttem néhány kiváló fúvókagyártó céget. A teljesség igénye nélkül, mert azért van még bőven akikről itt most nem esik szó.
Schilke: Finom puha, kellemes hangja van. Olyan mintha meleg vajjal kenegetném a számat. Szerintem nagyon jó. Tipikus amerikai fúvóka. zenekarban a trombitásoknak nagyon jó tud lenni, hogy ne szóljanak ki a tömegből hanem a zenekarban egységesen szóljanak. Sokan azért nem szeretik mert szerintük nem szól akkorát mint pl a Bach. Szól az nagyobbat is csak nem bántja az ember fülét.
Tudom ajánlani mindenkinek, hogy érdemes kipróbálni is.
Denis Wick: Az egyik legnevesebb fúvóka gyártó, amúgy Angol. Kifejezetten jó fúvókákat gyártanak mélyrezesek számára. Régebben próbálgattam már DW-t, de akkor valahogy nem tetszett. Most viszont nagyon megvagyok vele elégedve. Kellemes búgó hangzása van, ami a mélyréznél szerintem meg külön előny ha alaptomosan bekúszik a zenekar alá megadva az alját a zenének.
Itt is rengeteg modell van amik közül válogathatunk.
Josef Klier: Ez egy német cég. Nemrég ismertem meg és kezdtem el vele foglalkozni. Annyit már elmondhatok, hogy nem viccelnek. Nagyon király fúvókákat csinálnak. Van az Exclusive sorozatuk ahol ha kiválasztjuk a megfelelő méretű fuvcsit, utána azon belül még kitudjuk választani a kehely formáját is. Hol 3, hol 6 variáció közül. Szárnykürthöz ebben a sorozatban csupán "csak" 14 különböző méretű fúvókájuk van amikhez 6 különböző kehely forma közül választhatunk. Ez annyi mint 84 fúvóka. ha valaki itt nem találja meg a neki megfelelőt akkor talán sehol.

Még folytathatnám a sort mondjuk a Bruno Tilz-el vagy a Marcinkiewicz-el, Stork-al. De ez egy végeláthatatlan lista és nem szeretném ha bárkinek is megfájdulna miattam a szeme. :)

Most inkább azt szeretném, ha a kedves olvasók leírnák, hogy ki milyet használ és mik a tapasztalataik.

Addig is maradok tisztelettel és búcsúzom egy csodaszép képpel.

12 megjegyzés:

  1. Osztom a véleményed. Lehetőség szerint minél többet ki kell próbálni, hatalmas különbségek vannak! Ha pedig a hangszeres tudás fejlesztése a cél, időnként elengedhetetlen fúvókát váltani.

    VálaszTörlés
  2. A fúvóka tényleg nem mindegy, gyárival megtanulhatsz fújni, meg a helyes szájtartásra pont elég, de egy idő múlva nem fog engedni tovább fejlődni. Hiába gyakorolsz többet, nem fog menni. Nagy csövekhez Denis Wick tényleg jó (legalább is nálam), lehet vele szépen, puhán, búgva vagy vágva, recsegve fújni(és az is hang marad).
    Jó fúvóka, jobb hang!

    VálaszTörlés
  3. DENIS WICK HARITAGE. 5 ABL
    Most ezt a gyönyörűséget tesztelem!
    Nagyon felhangdús a hangszín! A perem nincs túlzottan lekerekítve,nagyon kényelmes, jó vele az állóképességem, Nagy a dinamikai tartomány, elég későn reccsen be a cső.Minden tartományban megvan a hang helye, a kehely kialakítása miatt a nagyon könnyen át lehet fújni a hangszert.
    Nem olcsó, de még a doboza is exluzív....

    VálaszTörlés
  4. DENIS WICK HERITAGE 6 AL
    Szeretnék csatlakozni az előttem szólóhoz, csak jót tudok mondani a DW Heritage-ről. Az 5-ös személy szerint nekem nagy volt, a magasabb regiszterekben nem akart szólni rendesen, ezért a 6AL-t választottam végül. Korábban egy Schilke 51C4-et használtam, sokáig azt gondoltam, hogy ezt nekem találták ki, mert annyira jól szólt fönt-lent. A hangok rögtön a helyükön, segített nem pedig akadályozott a fújásban.
    Ezt követően viszont lehetőségem nyílt kipróbálni a Denis Wick-et, csak ajánlani tudom.
    Már amikor szájhoz emeltem nagyon kellemes volt, ezt a forma kialakításának és az aranyozott peremnek tudtam be. És itt külön kiemelném, hogy a Schilke is egy kimagaslóan jó fúvóka! De hogy a lényegről is írjak!
    DW: Hangzásra döbbenetesen lágy, telt-meleg hangon szól, semmi durvaság, viszont nyeli a levegőt! Eleinte nem szólt nagyot vele a cső, nehéz megreccsenteni, de miután megszoktam, már zenekarban is tudtam érvényesülni. Többek közt ennek a tulajdonságnak tudható be, hogy nagyon szép piano-kat lehet vele fújni. Szóval érdemes foglalkozni a fúvókával, tényleg nem a legolcsóbb, de a tapasztalataim alapján abszolút megéri.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adjatok tippet, hogy miként kell méretet választani a fúvókából! Jelenleg van egy Bach 7C-s meg egy Yamaha 11B4. ??
      köszi

      Törlés
  5. Szellemes a cím! :)
    A hangszer valóban a fúvókával kezdődik...és a korpusszal vágződik!
    Összefüggés van a kettő között, tehát ugyanaz a fúvóka (üregrezonátor) nem lesz tökéletes más (eltérő korpuszú) hangszerhez!!!
    Nálam a Conn-hoz(symphony) az 52-es Schilke vált be,ugyanolyan paraméterű DW fúvóka tompán szólt.
    De ízlés kérdése...

    VálaszTörlés
  6. Adjatok tippet, hogy miként kell méretet választani a fúvókából! Jelenleg van egy Bach 7C-s meg egy Yamaha 11B4. ??
    köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ, hogy nagyobbra vagy kisebbre szeretnél váltani. Ha jó a kehelyátmérő még mindig lehet variálni a kehely formájával/mélységével illetve a furattal. Azt kell először eldöntened, hogy mire kell. Lead fúvókát keresel vagy inkább egy mindenhol szóljon kategóriát és, hogy a mérete a fúvókának megfelel e.

      Törlés
  7. SEGÍTSETEK! Nem tudom, hogy a 3c-és a jobb, vagy az 5c-és.
    A 3c-nél megszólalnak a magasabb hangok? pl.:3 vonalas c

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy jobb lenne neked a 3c-s méret. De mivel jóval kisebb fúvóka az 5c-snél ezért előfordulhat, hogy nem lesz kényelmes. (nem fér bele rendesen a szád, alsó regiszter nem szól olyan jól)
      Azt tudom javasolni, hogy mindenképp próbáld ki mielőtt megveszed és ha van rá lehetőséged akkor minimum 1 hétig teszteld. Javarészt akkor derül ki, hogy jó-e vagy sem.

      Törlés
  8. Schilke 50 King 3B harsonához.
    Kényelmes,szép kerek hang.Mi kell még?
    Volt bach 5GS,Giardinelli 4D,Sym-T,a 4D harapós,de kényelmetlen volt.Sajnos kis hazánkba nem sok lehetőség van ki próbálni 5-6-8 különböző fúvókát.

    VálaszTörlés
  9. Werner Chr. Schmidt - Prof. Döhler Nr. 1
    Német gyártmányú fúvóka, eszméletlen hangja van! Választék szempontjából ez a cég sem viccel, vadászkürt fúvókájukból "csak" 126 db van! Ebbe nem tartoznak bele a további több tucatnyi natúr és jelző kürt (postakürt) fúvókák! Szívesen maradnék ennél a márkánál, de szeretnék kipróbálni más gyártók termékeit is, pl. Giardinelli.
    Van valami tippetek, ötletetek hogyan lehetne ezt kivitelezni?
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés