2011. május 6., péntek

Szordínók avagy mit dughatunk a csőbe

Ez egy nehéz ügy mivel ebből is annyi gyártó és szordínó van mint égen a csillag. Próbálok azért egy átfogó képet festeni a dologról még ha nem is fog úgy sikerülni, hogy mindenről essen benne szó. Ha valaki személyes sértésnek vesz majd olyat amit kihagytam akkor az a kommentekbe nyugodtan berakhatja.

Nem is tudom mivel kéne kezdeni. Kezdjük mondjuk azzal, hogy a szordínókat általában alumíniumból és rézből gyártják. Azért írtam általában mert van műanyag, üvegszálas és papír is. Mindegyiktől más lesz a hangszer hangja. A komolyabb cuccok már olyanok, hogy nem kell nagyon intonálni de azért még mindig ki kell húzni egy kicsit a csőből.
Rögtön itt van a legismertebb, az egyenes szordínó. Ezen nincs mit magyarázni. Ha ezt használjuk elég fémes hangzást kapunk, olykor kicsit orrhangú is. Ha jól megküldi az ember akkor elég éles hangot lehet kicsikarni. Ez az a szordínó amit minden hangszerhez lehet kapni. Beleértve az vadászkürtöt, eufóniumot és tubát is. Ahogy a képen is látszik van aminek sárgaréz alja van, de van még vörösréz is. Utóbbival melegebb hangzást tudunk elérni. Ugyanez az egyenes létezik üvegszálból, papírból és fából is. Az amerikai Humes & Berg előszeretettel operál papírral ugyanakkor rendkívül jó fém szordínókat is gyárt. Rengeteg különféle szordínó közül választhatunk ami nem feltétlenül könnyíti meg az ember dolgát a döntésben. Egyenes szordínó még pl a Denis Wick Pianissimo szordínója is.
Az egyenesből itt van még a Yamaha által piacra dobott Silent Brass amit már más cég is gyárt. Ezt nem nagyon kell azt hiszem bemutatni. Ezért inkább Best Brass cég által gyártottról írok néhány szót. Ők e-Brass-nak nevezik és kicsit tovább gondolták a Yamahás dolgot. Itt már helyből be van minden építve a szordínóba. Nincs külön egy kis kütyü amit be kell dugni. Csak a fülhallgatót kell és minden egyebet betudunk állítani a szordínón. Szerintem ez jobb és nagyban megkönnyíti a zenész dolgát. Nem lógnak kábelek és nem kell variálni pluszban azzal a kis szerkezettel. Fülhallgatón kívül még rádughatunk felvevőt, vehetünk fel saját CD-t vagy rájátszhatunk más zenékre. Lehet kapni trombitához, harsonához, basszharonához és vadászkürthöz.
Tovább haladva jön a szálloda szordínó avagy a Practice Mute, Warm Up Mute, Whisper, Hotel mute. Ez mind ugyanaz aztán hogy ki minek hívja az már az ő dolga. Ahogy a mellékelt ábrák is mutatják a szordínó vége teljesen be van burkolva parafával  vagy valamiféle gumival így a hang csak a szordínóba tud távozni ahol 1-2 apró lyuk van hagyva. Ebből is van fém és üvegszálas, illetve műanyag. Fémből itt van pl a Jo-Ral cég kiválósága. Nagyon jó kis gyakorló szordínó, minden regiszterben remekül szól.
Gyártók által itt is eltérhet kicsit a forma. Az hogy emiatt az egyik jobb a másiknál azt már a felhasználó dönti el. Ez a szokásos forma, de itt is vannak eltérések. Valaki mindig előáll valami újjal ami nem feltétlenül jobb. Ebből is elég széles a választék, az összes rézhez lehet kapni megfelelőt. Ilyen pl: vadászkürthöz, vagy eufóniumhoz kapható. Nem maradhat ki a sorból a Ssshhmute sem, amit az Új-Zélandi Bremner cég gyárt. Ők csak szálloda szordínóra álltak rá. Igen nagy sikereket értek el ezen a téren. A világ összes pontján lehet kapni. Pár napon belül nálunk is. :)
Lehet trombitához, tenor harsonához, bassz harsonához, szárnykürthöz és vadászkürthöz.
A következő versenyző a Wah-Wah, E.T., Harmon szordínó. Ez egy igen érdekes szerzet. Főleg trombitások és harsonások körében az elterjedtebb, de van belőle basszusharsonához és eufóniumhoz is. Gyártók közt van némi eltérés,de nagy vonalakban ugyanolyan mind. Van alumínium, sárga és vörösréz aljú. A szordínó alján ugyan az a megoldás van mint a szálloda szordínón, teljesen be van tekerve így nem engedi, hogy a hang a szordínó mellett menjen ki. Ez a szordínó amolyan kettő az egyben, mert a közepében lévő kis tölcsért kilehet venni és akkor teljesen más karakterisztikájú hangot produkál. A Jo-Ral gyártja az úgynevezett Bubble Mute-ot ami funkciójában ugyan az mint a Wah-Wah csak a formája inkább buborék mint hordó. Innen is kapta a nevét. A formáján kívül természetesen a hangja is kicsit eltér a szokásostól, hangosabban "recseg", emiatt főleg a Jazz trombitásoknak ajánlják.
Továbbhaladva a kínálatban jön a kalapos szordínó amin vagy állítható tölcsér vagy rögzített. Az alapötlet egy egyenes szordínó amire rá van húzva egy tölcsér. Ennél már többet lehet variálni. Vagy betoljuk teljesen a korpuszig a tölcsért vagy a szordínó aljáig, de akár meg is fordíthatjuk. A lényeg hogy akárhogy is használjuk mindig más hangszínt produkál.

Jöhetnek a Bucket Mute-ok vagyis vödör szordínók. Nem véletlenül ez a nevük. Tényleg vödör hangja van ha az ember ezt használja. Az alapötlet az, hogy egy vastag filcrétegbe kell belefújni ami megfogja a magas frekvenciájú hangokat és puha tompított hangot képez. Arra még nem jöttem rá teljesen, hogy milyen szituációban lehet használni, de az egyszer biztos, hogy különleges hangszíne van. Ebből az egyik legelterjedtebb a Humes & Berg féle variáció, amit a korpusz peremére kell erősíteni rugós kapcsokkal. Van még a Jo-Ral-nak is egy fejlesztése ami inkább egy egyenes szordínóra hasonlít amit teletömtek anyaggal, hogy megfogja hangot, hosszanti irányban pedig csomó lyukat fúrtak az oldalára.
De ott van például a Peter Gane vödör szordínója amit bele kell dugni a csőbe ahogy azt a többivel is kell. Ez a szordínó üvegszálból készül és teljes mértékben kézzel gyártják.

Érdekes kinézetűnek itt van még a kalap szordínó angol nevén a Derby (Hat). Ezt  az 1900-as évek elején használták mint Wah-Wah szordínót, de folyamatosan kiszorultak amikor bejöttek az új alumínium szordínók. Kézzel kell a korpusz elé tartani és úgy nyitni, zárni. Manapság a Humes & Berg gyártja és kartonból készítik. Itthon inkább a gumi wc pumpa az elterjedtebb és költség kímélőbb megoldás. Ízlések és pofonok ugye. Persze ezt nem itthon találták ki. Létezik egy bizonyos Plunger Mute ami pont ezen az ötleten alapszik, hogy a vécé illetve a lefolyó pumpát használják. Általában előtte beletesznek egy egyenes szordínót és úgy használják. De persze anélkül is szoktak vele fújni.
A végére hagytam a legjobbat a Softone szordínót. Ez igazából csak egy puha rongy amit a korpuszra húznak. A hatás kb mint amikor az ember egy párnába játszik. Láttam már olyat, hogy csak egy egyszerű kendőt tettek a korpuszra. Leheletnyit lefogja a hangot, nem lesz annyira éles. De szerintem ezt úgy is el lehet érni hogy kicseréljük a Bach fúvókát valami jobbra. :)

Rengeteg szordínó van még és még több gyártó. A teljesség igénye nélkül próbáltam bemutatni a leggyakoribb típusokat. Igazán csúcsminőségűnek számítanak a Tom Crown által gyártott szordínók. Ők például csinálnak olyat, hogy az egész szordínó vörösrézből készül. Ami még csúcsminőségnek számít és még nem említettem az a Marcus Bonna szordínó. Nagyon igényes és jó minőségű szordínókat gyártanak. Ezek mellett még nagyon jó hangszertokokat is készítenek. Még folytathatnám a sort a Trumcor szordínókkal. Ők is nagyon jó minőségű és egyszerű szordínókat gyártanak.
Na de sok beszédnek sok az alja. A többit a kommentekben

Addig is jó fújást mindenkinek!

3 megjegyzés:

  1. Én kipróbáltam a Bremner szálloda szordínót és nagyon meg voltam vele elégedve (vadászkürt, harsona).
    Minden regiszterben jól szól, nem nagy a visszaütése, a mély taromány meg kifejezetten vastagon szól!Az hangolás is nagyjából megmaradt!

    VálaszTörlés
  2. melyik az a szordinófajta, amelyik legkevésbé veszi le a levegőáramlást, fixen áll a csőben (nem kell másik kéz hozzá), viszont markánsan "kacsásítja" a hangot?

    VálaszTörlés
  3. Jó napot kívánok!
    Keresek használt vadászkürt szordínót. vannak e használt, és mennyiért?
    Köszönöm?

    VálaszTörlés